Tuesday, September 16

Tips Memilih dan Menyimpan Sayuran (How To Buy And Store Your Vegetables)

Tips Memilih dan Menyimpan Sayuran

Cara cepat menyembuhkan kanker dan harapan untuk panjang umur selalu dicari, sayuran diasosiasikan dengan banyak manfaat kesehatan tersebut anehnya yang terjadi bahwa konsumsi harian tidak seperti itu. Banyak mengandung vitamin, mineral dan serat makanan, sayuran adalah kunci utama untuk diet yang sehat. Bagi kelompok vegetarian murni, sayuran adalah makanan utama yang dikonsumsi dalam menu mingguan mereka. Dan kenapa tidak? Mereka baik untuk kesehatan, membantu untuk mengurangi berat badan dan lebih hemat.

Dengan bertambahnya permintaan menjadikan meningkatnya jumlah dan keberadaan supermarket dan penjual bahan makanan yang menawarkan berbagai macam sayuran. Apabila anda akan belanja selada, jenis yang mana? Toko yang lengkap menjual setidaknya 5 jenis selada. Dan kentang? Ada berbagai jenis juga di supermarket. Sawi juga ada berbagai warna. Sayuran di Asia seperti bok choy, sawi putih dan jahe berbagai jenis dan segar.

Banyak buku yang mengupas macam-macam sayuran. Sayuran digunakan hampir disetiap masakan. Pernahkah anda terpikir kenapa orang tidak suka bayam apabila masih banyak lainnya yang ditawarkan?

MEMBELI DAN MENYIMPAN

Saat belanja sayuran, sangat penting untuk diingat yaitu kesegaran, ini adalah yang paling penting. Beli hanya yang anda butuhkan, belanja untuk jumlah yang secukupnya beberapa kali jauh lebih baik daripada belanja mingguan sekaligus. Rencanakan makanan dengan sayuran yang tersedia. Hal ini akan mendapatkan sayuran yang paling segar dan harga yang murah. Perhatikan cuaca, hujan yang terus menerus dapat menurunkan produksi sayuran tertentu dan harga akan melambung. Apabila anda berhubungan baik dengan penjual buah dan sayuran, mereka akan memberitahukan anda sayuran yang terbaik dari minggu ke minggu.

Juga perlu diingat bahwa sayuran beku dapat ditambahkan pada sup dan masakan panas lainnya. Meskipun dibekukan, sayuran tersebut masih mengandung nutrisi dan dapat dibeli apabila anda tidak mempunyai banyak waktu untuk belanja tiap beberapa hari sekali.

Selada dan sayuran berdaun hijau

Carilah selada dan daun hijau yang bertampak renyah dan mengkilap. Pilih selada yang kering tidak lengket. Cuci selada, buang batangnya dan bila memungkinkan, tiriskan dengan peniris salad atau tissue makan. Simpan selada di kantung plastik atau bungkus dengan tissue minyak taruh pada kotak sayur dan buah di kulkas anda. Selada dapat bertahan hingga 7 hari tergantung jenisnya, daun yang lebih lunak hanya bertahan 3-4 hari. Salad akan memburuk setelah beberapa hari, jadi sebaiknya membeli apa yang anda butuhkan.

Sayuran Umbi-umbian


Jangan pilih sayuran dengan kulit bernoda, tanda hijau atau ungu, berbau lembab/ apak atau yang mulai tumbuh tunas. Wortel, kentang, labu, ubi jalar, bit, lobak, artichoke mudah terlihat tanda kerusakannya. Saat membeli, wortel harus terlihat rata tanpa tanda kerutan. Menyimpan sayuran ini dalam kotak sayuran kulkas selama 6-8 hari. Banyak jenis kentang yang dimasak; dua jenis utamanya yaitu yang bertepung dan berlilin. Kentang yang bertepung cocok untuk dipanggang, dihaluskan dan digoreng, sedangkan untuk yang berlilin bagus untuk direbus. Kentang baik dibeli dalam keadaan masih ada tanahnya yang berfungsi melindungi dari lebam dan sorotan cahaya. Apabila disimpan dalam tempat yang gelap dengan karung, kentang bisa tahan hingga 1 bulan. Labu utuh akan awet hingga beberapa bulan di tempat sejuk dan gelap. Potongan labu yang dibungkus plastik bisa tahan hingga hari. Bila anda tidak memiliki pisau yang besar dan tajam, lebih baik membeli labu dalam bentuk potongan. Periksa di daerah biji lembab tapi tidak lembek dan berjamur.

Tomat

Simpan tomat pada suhu ruang, lemari es akan melunakan daging buahnya. Untuk mematangkan tomat cukup biarkan dekat jendela yang terkena sinar matahari di dapur. Sayangnya, warna tomat tidak menentukan rasanya.



Kol

Kubis, brokoli dan kembang kol cepat sekali menunjukan tanda kerusakan. Untuk brokoli dan kembang kol, pastikan belum ada tanda-tanda akan berbunga yang berupa warna kuning atau bunga kecil. Kubis harus tampak padat dengan terlihat renyah di bagian luarnya.

Bawang

Membeli bawang dengan kulit utuh dan tidak ada bekas lunak, tunas hijau atau terasa lembab. Daun bawang yang baik terlihat renyah dengan akar yang lembab.


Kacang polong dan Buncis

Cara terbaik untuk tes kesegarannya adalah dengan mematahkannya, apabila terdengar bunyi patahan berarti masih segar. Usahakan membeli buncis dengan memilih sendiri yang anda beli. Simpan dalam bungkus plastic dan simpan simpan di kulkas 2-3 hari. Buncis harus yang masih renyah dan berwarna hijau terang tanpa noda. Beli kacang polong dalam kantung dan kupas sesaat sebelum dimasak – 1 kg kacang polong akan menghasilkan 500 gr kacang polong kupas. Untuk mengetahui rasa manisnya hanya dengan cara mencicipi kacang tersebut.

Paprika

Memilih paprika yang mengkilap seperti lilin, juga beratnya harus normal untuk ukurannya tanpa tanda memar. Paprika dapat disimpan pada suhu ruang untuk 1-2 hari atau di rak buah dan sayur kulkas selama 4-5 hari.

Seledri dan Asparagus

Sayuran batang harus renyah dengan batang yang lurus keatas. Seledri harus berwarna hijau terang. Asparagus pilih yang masih kuncupnya tertutup. Simpan sayuran batang dalam rak sayuran kulkas selama 2-3 hari.

Alpukat

untuk memilih alpukat, tekan dengan jempol anda dibagian ujungnya dan bila bisa ditekan berarti sudah siap dikonsumsi. Alpukat yang matang harus dimakan dalam 2-3 hari. Untuk yang belum matang simpan dalam suhu ruang.

Jagung manis

Jagung paling baik dibeli yang masih terbungkus kulitnya. Kupas kulit dan rambutnya lalu periksa bulirnya untuk melihat kering atau tidak. Juga lihat rambutnya apakah masih lembab – makin putih rambutnya makin segar jagungnya. Jagung baik dikonsumsi segera setelah dibeli.

Jamur

Pilih jamur yang putih bersih dengan aroma tanah yang segar dan permukaan yang padat. Jamur-jamur yang eksotik biasanya dijual di rak yang tertutup plastik jadi periksa dengan seksama untuk melihat tanda busuk. Jamur lebih tahan lama bila disimpan dengan kantung kertas dan dimasukan dalam rak sayur kulkas. Jangan mencuci atau mengupas jamur, cukup lap dengan tissue dapur.



How To Buy And Store Your Vegetables
by: Parimal Patel

Short of curing cancer and promising never-ending longevity, vegetables are accredited with so many health benefits it's a wonder that their daily consumption is not a common obsession. Rich in vitamins, minerals and dietary fibre, vegetables are THE cornerstone of a healthy diet. Once the exclusive domain of vegetarians, vegetable-only meals are being incorporated into a growing number of weekly menu plans. And why not? They're good for health, they help with weight loss and they're easy on the budget.

With increased demand comes increased availability and today's supermarkets and grocers offer an exciting diversity of vegetables. If you're shopping for lettuce, what type? Good shops will have at least 5 varieties of hand. Check out the cos, iceberg, mignonette, green coral, red coral, butter endive, rocket and radicchio. And potatoes? Look for the pink eye, desiree, pontiac, king edward, new and sebago. Capsicums are available in a multitude colours. Asian vegetables such as bok choy, chinese cabbage and ginger are plentiful and fresh.

There are lots of books that shows versatility of vegetables. It is used almost in every dishes. Don't you ever think why people don't like spinach when it has lot to offer?

BUYING AND STORING

When shopping for vegetables, it's worth remembering that freshness is important. Buy only what you need - shopping for small amounts of vegetables a few times a week is much better than once weekly shop for everything. Plan meals with vegetables in seasons. These will be the freshest and most reasonably priced vegetables available. Watch the weather - long periods of rain can reduce the supply and the price will rise. If you establish a good relationship with your fruit and vegetable provider, they will be able to assist you in the best buys from week to week.

Also keep in mind that frozen vegetables can be added to soups and simmering dishes. Despite being frozen, they still contain nutrients and can be extremely handy if you don't have the time to shop every couple of days.

Lettuce and leafy greens

Looks for lettuces and leafy greens with crisp shiny leaves. The base of the lettuce should be dry and not slimy. Wash the lettuce, remove the core and, if possible, spin dry in a salad spinner or pat dry in a tea towel. Store the lettuce in a plastic bag or wrap in wetted absorbent paper in the crisper section of your refrigerator. Lettuce should keep for up to 7 days for the crisper varieties, softer leaf types will only last for 3-4 days. Salad leaves deteriorate after a few days, so it's best to only buy what you need; some supermarkets are now selling prepackaged salad mixes that last up to 5 days in the refrigerator.

Root vegetables

Avoid root vegetables with blemished skin, green or purple marks, a musty smell or that have started to sprout. Carrots, potatoes, parsnips, pumpkin, sweet potatoes, beetroot, celeriac, sewedes, jerusalem artichokes and turnips are all quick to show signs of spoilage, When purchased, carrots should be firm with no signs of wrinkles. Store most root vegetables in the vegetable crisper of your refrigerator for 6-8 days. There are many different varieties of potatoes available for cooking; the two main groups being floury and waxy. Floury potatoes are suited to baking, mashing and frying while waxy potatoes are good for boiling. Potatoes should be bought with the dirt still on to protect them from bruising and exposure to light. If stored in a cool dark placecc in a hessian bag, potatoes can last for up to 1 month.

Whole pumpkins will keep for months in a cool dark place. Wedges wrapped in a plastic can be refrigerated for up to 3 days. Unless you have a good, sharp and large knife, it is probably best to buy pumpkin bu the wedge. Check that the seed area is moist, but not slimy, and that there is no mould.

Tomatoes

Store tomatoes at room temperature as refrigerating will soften the flesh. To ripen tomatoes leave them on a window sill in a sunny spot in the kitchen. Unfortunately, the colour of a tomato is no longer indicative if the flavour. Vine ripened tomatoes that have been, as the name implies, left to ripen on the vine usually have a stronger sweeter flavour. Roma or egg tomatoes can also be sweet.

Brassicas

Cabbage, broccoli, cauliflower and brussels sprouts are quick to show signs of spoilage. With broccoli and cauliflower, look for tightly packed florets that show no evidence of yellowing or tiny flower. Cabbages and brussels sprouts should be dense with crisp out leaves.

Onions

Purchase onions with skins intact and no soft spots, green sprouts or any signs of moisture. Spring onions (also known as green onions) should have crisp green stems with moist roots.

Peas and Beans

The best way to test the freshness of a beans is to bend it - if it snaps it is fresh, it it bends it is on its way out. Try to purchase beans loose as this allows you to pick your own. Store them in a plastic bag in your refrigerator for 2-3 days. Sugar snap and snow peas (also known as mangetout) should be crisp and bright green with no sign of blemishes; they should be eaten on the day of purchase. Buy peas in the pod and shell them just before cooking - 1 kg peas will yield 500 grams shelled peas. About the only way to tell the sweetness of a pea is to put it to the taste test.

Capsicums

Look for capsicums (also known as peppers) with shiny waxy skins; they should also be heavy for their size with no signs of softening. They can be stored at room temperature for 1-2 days or in the vegetable crisper of the refrigerator for 4-5 days

Celery, Fennel and Asparagus

Stalky vegetables should be crisp with upright stalks. Celery should have bright green leaves. Look for asparagus with firmly closed buds. Store stalky vegetables in the vegetable crisper for 2-3 days.

Avocado

To select a ripe avocado, gently press your thumb into the top near the stem and if it gives slightly it's ready to eat. Ripe ones should be eaten with 2-3 days of purchasing. Store unripe avocados at the room temperature.

Sweet Corn

Corn is best purchased in its husk. Peel back the husk and silk and check the kernels for signs of drying. Also, the silk should no be starting to moisten - the whiter the silk the fresher the corn. Corn is best eaten soon after purchased.

Mushrooms

Look for clean white mushrooms with a fresh earthy aroma and tight caps. Exotic mushrooms are usually sold in trays covered in plastic so check carefully for any signs of decay. Mushrooms last longer when stored in paper bags in the vegetable crisper in the refrigerator. Do not wash or peel mushrooms; brush clean with a piece of absorbent paper towel.

No comments: