Wednesday, September 24

Cumi Goreng Tepung (Fried Calamari)


Bahan:
750 g cumi ukuran besar
1 sdm air jeruk nipis
1 liter minyak sayur

Adonan pencelup:
150 g tepung terigu
1 butir telur ayam, kocok
1 sdt bawang putih parut
½ sdt jahe parut
½ sdt merica bubuk
½ sdt garam
½ Keju parut (optional)

Cara membuat:
1. Kupas cumi, buang kantong tintanya. Sisihkan kepalanya, potong melintang badan cumi 1 cm.
2. Perciki air jeruk nipis, diamkan selama 30 menit agar tidak anyir.
3. Pencelup: Aduk semua bahan hingga rata dan licin.
4. Celupkan tiap potongan cumi dalam adonan pencelup.
5. Goreng dalam minyak panas dan banyak hingga kuning dan kering.
6. Angkat dan tiriskan dengan tissue minyak.
7. Sajikan hangat dengan resep saus tomat cumi goreng, saus cabai botolan atau mayonaisse.

Saus tomat:
½ cangkir extra-virgin olive oil
1 bawang bombay kecil, cincang
2 siung bawang putih, cincang
1 batang seledri, iris
1 wortel, potong kecil
Garam dan merica secukupnya
2 kaleng/botol tomat atau jus tomat segar
2 lembar daun salam
4 sdm margarin tawar, optional

Cara membuat:
1. Panaskan minyak dalam wajan dengan api sedang.
2. Masukan bawang bombay dan bawang putih, tumis sampai harum.
3. Tambahkan seledri dan wortel, masukan garam dan merica secukupnya, tumis hingga sayuran matang.
4. Tambahkan saus tomat dan daun salam, aduk hingga rata dengan api kecil kurang lebih 1 jam hingga kental.
5. Keluarkan daun salam dan cicipi, apabila saus masih terlalu asam tambahkan margarin tawar, 1 sdm dahulu tambahkan bila kurang.
6. Masukan ½ bagian saus ke dalam blender, blender hingga halus, lanjutkan dengan sisanya.
7. Apabila saus tersebut tidak habis, masukan ke dalam plastik. Simpan di freezer, tahan hingga 6 bulan.

Untuk 4-6 orang


Ingredients:
750 g big squid
1 Tsp Lemon water
1 liter oil

Flour mixture:
150 g wheat flour
1 chicken egg, mixed
1 tsp garlic, grated
½ tsp ginger, grated
½ tsp pepper
½ tsp salt
1/2 cup freshly grated Parmigiano-Reggiano cheese (optional)

Direction:
1. Clean and pell squids, remove the ink. Cut the head, cut the body into rings, 1 cm.
2. Marinated with lemon about 30 minutes.
3. Flour mixture: Mix all ingredients until smooth.
4. Dip squid in flour mixture to coat.
5. Carefully add the squid to the oil and fry until crisp and very pale golden, about 1 minute per batch (heat 350 degrees F).
6. Using tongs or a slotted spoon, transfer the fried calamari to a paper-towel lined plate to drain
7. Serve hot.Sprinkle with salt. Serve with the marinara sauce, chili saus or mayonaisse.

Simple Marinara Tomato Sauce:
1/2 cup extra-virgin olive oil
1 small onion, chopped
2 cloves garlic, chopped
1 stalk celery, chopped
1 carrot, chopped
Sea salt and freshly ground black pepper
2 (32-ounce) cans crushed tomatoes
2 dried bay leaves
4 tablespoons unsalted butter, optional

In a large casserole pot, heat oil over medium high heat. Add onion and garlic and saute until soft and translucent, about 5 to 10 minutes. Add celery and carrots and season with salt and pepper. Saute until all the vegetables are soft, about 5 to 10 minutes. Add tomatoes and bay leaves and simmer uncovered on low heat for 1 hour or until thick. Remove bay leaves and check for seasoning. If sauce still tastes acidic, add unsalted butter, 1 tablespoon at a time to round out the flavors.

Add 1/2 the tomato sauce into the bowl of a food processor. Process until smooth. Continue with remaining tomato sauce.

If not using all the sauce, allow it to cool completely and pour 1 to 2 cup portions into freezer plastic bags. This will freeze up to 6 months

For: 4-6 people

1 comment:

infogue said...

artikel anda bagus dan menarik, artikel anda:
Artikel kuliner terhangat
Artikel anda di infogue

anda bisa promosikan artikel anda di http://www.infogue.com/ yang akan berguna untuk semua pembaca. Telah tersedia plugin/ widget vote & kirim berita yang ter-integrasi dengan sekali instalasi mudah bagi pengguna. Salam!